Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Καταστρέφεται η Λίμνη Καλλιδρόμου από τους ασυνείδητους τζιπ-άδες

Η αγανάκτηση είναι το λιγότερο που μπορεί να εκφράσει κανείς στις εικόνες που αντικρίζει στη Λίμνη του Καλλιδρόμου. Εικόνες οργωμένου τοπίου και «κρανίου τόπου», εικόνες που αφήνουν πίσω τους τα τζίπ κάνοντας σούζες μέσα και γύρω από τη Λίμνη.

Η Λίμνη είναι σε υψόμετρο χιλίων μέτρων περίπου σε ένα εξαιρετικά όμορφο τοπίο ανάμεσα στο πλούσιο δάσος ελάτης και βελανιδιάς. Παρά το μικρό της μέγεθος, έχει μακρά ιστορία και είναι ένας σπουδαίος από οικολογική και φυσική ομορφιά υδροβιότοπος που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα. Αποτελεί στοιχείο σπάνιας αξίας για την ευρύτερη περιοχή, που δυστυχώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Όπως είναι γνωστό τα οικοσυστήματα εμπεριέχουν κοινωνίες εμβίων όντων και φυτών, που ζουν σε αρμονία, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε για να αναπτύσσονται και να κρατούνται στη ζωή. Σε ό,τι αφορά τη Λίμνη, η φροντίδα όλων μας πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της οικολογικής της ισορροπίας με παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και να υιοθετούν την αρχή της βιωσιμότητας.

Δραστηριότητες όπως αυτές που διαφημίζουν και κάνουν οι λεγόμενοι «λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης», με τα τετρακίνητα «πανηγύρια» στη Λίμνη Καλλιδρόμου, είναι απαράδεκτες!! Κι αυτό το λέμε τουρισμό! Έ όχι!! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέμε. Αλλά δυστυχώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»…

Περιμένουμε την άμεση αντίδραση του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, του Δασαρχείου και των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και των Συλλόγων και των Τοπικών Συμβουλίων του Παλαιοχωρίου, του Μπράλου και του Ελευθεροχωρίου.

*Οι φωτογραφίες είναι του φίλου Παναγιώτη


Μια απάντηση από τον κ Παπακωνσταντίνου Θανάση
Αγαπητέ κύριε Σταμέλλο
14 – 4 -- 2012

Είναι σε όλους μας γνωστή η ευαισθησία σας περί τα περιβαλλοντικά θέματα όπως άλλωστε και το ενδιαφέρον σας ειδικότερα για την πανέμορφη πραγματικά και σημαντική περιβαλλοντικά περιοχή του Καλλιδρόμου και συγκεκριμένα αυτή στη θέση λίμνης Καλλιδρόμου.
Οι δημότες αυτού του τόπου και τουλάχιστον σε ότι με αφορά προσωπικά, σας ευχαριστώ για το συνεχές και αληθινό πράγματι ενδιαφέρον σας για τη μικρή λίμνη και το περιβάλλοντα χώρο της.
Η εγρήγορση, η δραστηριότητα και η στάση σας αυτή όχι μόνο κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί και μας, ως βραδυπορούντες οι περισσότεροι σε τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά συμβάλει καθοριστικά θα έλεγα στην αυξημένη ευαισθητοποίηση κυρίως των νεώτερων ανθρώπων της περιοχής και ειδικότερα του Παλαιοχωρίου που με την οργάνωσή τους σε σύλλογο, σχετικά πρόσφατα, προσθέτουν σταδιακά και τις δικές τους σημαντικές τοπικές δυνάμεις στις μεγαλύτερες δικές σας, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικότερα και μονιμότερα στο ανθρωπίνως δυνατό, το πανέμορφο και αξιόλογο αυτό τοπίο.
Θα ήθελα προς ενημέρωσή σας (αφού κανείς άλλος δεν το έπραξε) να σας πληροφορήσω , πως ήδη ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας με τη συμπαράταξη της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου και των άλλων βέβαια όμορων κοινοτήτων. Του δραστήριου συλλόγου Νέων Παλαιοχωρίου. Του συλλόγου Παλαιοχωριτών της Αθήνας με το γνωστό διαχρονικό ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο φυσικό τοπίο. Όπως βέβαια και άλλων φορέων αλλά και ορισμένων ενεργών και ευαίσθητων συμπολιτών μας, έχει ήδη καταθέσει για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας αλλά και ανάδειξης της λίμνης Καλλιδρόμου και του περιβάλλοντα χώρου της με σύγχρονο και οικολογικό σχεδιασμό και τρόπο.
Στη μελέτη-πρόταση αυτή, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: α)Η ξύλινη μόνιμη περίφραξη ολόκληρης της περιμέτρου της λίμνης και μάλιστα με τρόπο που να μην επιτρέπει όχι μόνο σε οχήματα 4Χ4 αλλά ούτε και σε μοτοσικλέτες να μπορούν να μπουν πλέον στη λίμνη, β)Η τοποθέτηση επίσης ξύλινων μονίμων και πολλών τραπεζοκαθισμάτων, γ)Η κατασκευή μεγάλου ξύλινου σκιάστρου – κιόσκι – κοντά στην περίμετρο της λίμνης, δ)Ξύλινα παγκάκια ξεκούρασης και διάφορες πέτρινες διακοσμητικές κατασκευές που συνάδουν με το εκεί φυσικό περιβάλλον, ε)Ανακαίνιση και καλύτερη χρήση του παρακείμενου ορειβατικού καταφυγίου στ) Κτιστές και ξύλινες κατασκευές για συλλογή και εναπόθεση των απορριμμάτων των επισκεπτών κλπ.
Όλα δε αυτά δεμένα αρμονικά μεταξύ τους και με τη γύρω φύση, συνδέονται με τα γνωστά αλλά και νέα μονοπάτια που θα δημιουργηθούν από Παλαιοχώρι, Μπράλο και Ελευθεροχώρι προς λίμνη (το ήδη γνωστό και διαμορφούμενο πλέον μονοπάτι του Εφιάλτη κλπ ) όπως και με ένα εκτεταμένο δίκτυο χωμάτινων δρόμων που υπάρχουν και πρέπει απλώς να συντηρηθούν.

Με τις παρεμβάσεις αυτές νομίζω , διαμορφώνονται πλέον συνθήκες μονιμότερης και οριστικής μάλλον αντιμετώπισης των φαινομένων που περιγράφετε για μια ακόμη φορά φέτος , επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο άλλωστε αυτή περίπου την εποχή και για όσο χρόνο η λίμνη έχει νερό ή βρίσκεται σε λασπώδη έστω κατάσταση όπως και η ευρύτερη περιοχή της.
Βλέπετε αγαπητέ κύριε Σταμέλλο, οι “κακές” συνήθειες τόσων ετών , των νεόπλουτων ( με περίεργους συνήθως τρόπους πλουτισμού που κάθε μέρα πια αποκαλύπτονται και πληροφορούμαστε ) νεοΕλλήνων που οδηγούν την “τετρακίνητη” εκτόνωση και ανεμελιά τους σε τέτοιου είδους σπορ , είναι μάλλον δύσκολο να “συμμαζευτούν” αν όχι να αλλάξουν σε δυο μόλις χρόνια οικονομικής κρίσης και αυστηρής λιτότητας , η οποία βέβαια στις περισσότερες των περιπτώσεών τους , δυστυχώς και άδικα για το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων Ελλήνων, δεν φαίνεται να τους ακουμπά κιόλας ή να τους επηρεάζει έστω αισθητά τέλος πάντων !!
Με την ευκαιρία όμως να σας πληροφορήσω ( νομίζω πως και οι συμπολίτες μου ακόμη δεν το γνωρίζουν ) και για την πρόσφατη, προ δέκα μόλις ημερών και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε , οριστική πλέον ένταξη στο ΕΣΠΑ μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , ενός σπουδαίας σημασίας έργου για ολόκληρη την περιοχή , για το περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Πρόκειται για το έργο αποπεράτωσης ( διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και προμήθεια όλου του απαραίτητου και παντός τύπου εξοπλισμού) του Δημοτικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αμφίκλειας στον Παρνασσό , προϋπολογισμού 351.000 ευρω.
Το κέντρο αυτό με αναμενόμενο σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και επισκεπτών (είναι το μεγαλύτερο, αρτιότερο και πλησιέστερο κέντρο στην πρωτεύουσα Αθήνα)προγραμματίζεται ώστε με τη λειτουργία του να συμπεριλάβει στην εκπαιδευτική του δραστηριότητα για περιβαλλοντική εκπαίδευση και την απείρου φυσικού κάλλους περιοχή της λίμνης Καλλιδρόμου αλλά και την ευρύτερα προστατευόμενη περιοχή και να βοηθήσει στην αδιάλειπτη διατήρηση του φυσικού τοπίου και του οικοσυστήματος του Καλλιδρόμου .
Για περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στο Δήμο και στις υπηρεσίες του και ελπίζω να είναι σε θέση να σας ενημερώσουν επαρκώς . Πάντως σε κάθε περίπτωση η διεύθυνσή μου σας είναι γνωστή.
Για μια ακόμα φορά σας ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας , την προσοχή και το ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας και ελπίζουμε μαζί σας και μαζί με τους φορείς που ήδη και εμπράκτως επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για την όμορφη σα ζωγραφιά αυτή γωνίτσα του Καλλιδρόμου , να την οχυρώσουμε και να την ασφαλίσουμε πλέον έτσι που να τη χαιρόμαστε όλοι μας , χωρίς την ανάγκη συμβολής τεθωρακισμένων τετρακίνητων , αλλά με όλες τις ζωντανές αισθήσεις μας που αγαλλιάζουν την ανθρώπινη φύση μας , όπως πάντα γίνεται σα βρεθεί κανείς στο πραγματικά φυσικό περιβάλλον .
Πάντως έως τότε ας προσπαθήσουμε από κοινού να περιορίσουμε αν όχι να εξαλείψουμε το απαράδεκτο και επαναλαμβανόμενο αυτό ετήσιο πια φαινόμενο. Κύριε Σταμέλλο εύχομαι τόσο σε σας για την προσωπική σας προσπάθεια , όσο και στον πολιτικό φορέα σας τους “οικολόγους πράσινους” , καλό προεκλογικό αγώνα , καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους στόχους σας .

Με εκτίμηση
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Τηλ: 210-2621627 & 6944465218 e-mail : apap2@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: